Starostlivosť o živý plot

AW_FIXERO_blog_zdjecie_glowne_48_

Pre profesionálnych záhradníkov  je strihanie živých plotov nekomplikovanou a jednoduchou záležitosťou. Dokáže sa o to ale neskúsený záhradník postarať sám ? Určite áno, ak si zaobstaráte tie správne nástroje a naučíte sa najdôležitejšie rady od odborníkov v danej oblasti.

Ako rovnomerne ostrihať živý plot ? Kedy to urobiť prvýkrát po vysadení rastlín ? Stačí orezať raz za sezónu ? V tejto príručke odpovieme na tieto a ďalšie otázky súvisiace so správnym a efektívnym strihaním živých plotov.
Na správne zastrihnutie živého plotu budete potrebovať plotostrihy alebo nožnice na konáre. Všetko potrebné nájdete v našej ponuke:

Plotostrihy a nožnice na živý plot

Záhradné nožnice a pílky

Kedy strihať živý plot ?
Rastliny určené na živé ploty sa vysádzajú na jeseň. Prvý rez nového živého plota by sa mal vykonať na jar, keď už nie sú silné mrazy (zvyčajne v marci až apríli). Mladé rastliny treba rezať dosť radikálne vo výške asi 20 – 30 cm nad zemou. Tento rez sa vykonáva bez ohľadu na to, či chcete tvarovaný živý plot alebo nie. Veľké prestrihanie  bude mať za následok silné zahustenie kríkov aj v spodnej časti, čo v budúcnosti zabezpečí zhustnutie nových vetvičiek bez väčších medzier.

Ďalšie strihanie živého plota sa vykonáva najmenej raz ročne. Najlepší čas na to je v marci alebo apríli. Potom rastliny ešte len začínajú rásť a slnečné, teplé počasie zabezpečuje rýchle zacelenie rezov. Posledný rez treba urobiť najneskôr do polovice augusta, aby sa všetky rany stihli zregenerovať a nové prírastky sa pred zimou lignifikovali. Prečo je to také dôležité ? Nezahojené rezy veľmi často vystavujú rastlinu chorobám ktoré spôsobujú najmä cudzopasné huby. Drevité porasty zas lepšie ochránia nové výhonky pred vymrznutím počas zimy.

Každoročné strihanie živých plotov by sa malo vykonávať ručnými alebo elektrickými nožnicami. Pri rezaní sa ponechávajú 2 až 30 cm nového prírastku - v závislosti od koncepcie, t. j. výšky živého plotu a počtu sezón, ktoré chcete jeho tvorbe venovať.

Ako strihať živý plot ? Niekoľko slov o technike rezania.
Bez ohľadu na druhy rastlín, ktoré tvoria živý plot, technika prerezávania zostáva rovnaká. Vždy by sa malo začínať od strán. Na označenie a dodržanie rovnej línie rezu je dobré použiť obyčajný špagát. Špagát si natiahnite po hornom okraji a približne stredom živého plota, vďaka tomu dodržíte rovinu pri rezaní.

Ak na to použijeme elektrické alebo benzínové nožnice, pamätajte na smer pohybu. Najskôr pohybom nožníc nadol odstránime časti nových výhonkov a potom nahor, aby sme konáriky rovnomerne zarovnali. Po dokončení práce na bokoch môžete pristúpiť k strihaniu vrcholcov živého plota. Robíme to tak, že nožnice držíme vodorovne a robíme pol-otočky celým telom. Je jednoduchšie zabezpečiť tak rovný rez.

Nezabudnite po ukončení práce pozbierať všetky odrezané vetvičky. Po rozdrvení v elektrických drvičoch na konáre môžu byť použité na kompost.

Hnojenie
Netreba zabúdať na to aby mali rastliny v živom plote dostatok živín ktoré zabezpečia rýchly rast a dostatočnú výživu aby bol náš plot dokonale hustý.
Všeobecne platí že všetky druhy rastlín ktoré sa používajú v živých plotoch či už sú to tuje, vavrínovec alebo iné obľubujú viaczložkové dusíkaté hnojivá a dostatok vlahy.
Z našej ponuky hnojív môžeme odporučiť hlavne hnojivo Rokosan Univerzálne kvapalné hnojivo.

Tvarovanie živého plotu
Tvar živého plota je v podstate vecou našich preferencií a vkusu. Živý plot na slnečných miestach nám necháva väčšiu voľnosť pri tvarovaní, no keď sa živý plot nachádza v tieni, mali by sme mu dať lichobežníkový tvar. To zabezpečí dostatočný prístup svetla výhonkov v akejkoľvek výške, a tým aj rovnomerné vyfarbenie listov a ich krásny vzhľad.

Najjednoduchšie je vytvarovať živý plot v tvare kvádra, no s trochou cviku sa dajú z rastlín vykúzliť aj tvary ktoré budú pripomínať diela umeleckých sochárov.